8 dolog, amiről azt hitted, hogy nincs szavatossági ideje


2016. október 4. www.penzcentrum.hu

Vannak olyan eszközök, amelyeket bizonyos időnként akkor is le kell cserélned, ha mindent megteszel a tisztaságáért. És olyan termékekkel is veszélyeztetheted a családod egészségét, amire azt hitted, hogy nincs szavatossági ideje. Mutatjuk mit, milyen időközönként érdemes lecserélned.

Vannak háztartási cikkek, amelyeknél nehéz észrevenni, hogy lejárt a szavatossági idejük, vagy azt hisszük, hogy nincs is neki. Pedig ezek gyakran nagyon veszélyesek lehetnek az egészségre. Ez elsőre nagyon egyszerű dolognak tűnhet, de meg fogsz lepődni, hogy a lakásod dugig van olyan “nem romlandó dolgokkal”, amiknek már rég a kukában lenne e helyük.

Egy nemzetközi kutatás szerint összeállt egy lista arról, mit meddig érdemes használni.

1. Papucs

A papucs tökéletes környezetet jelent a gombák és baktériumok elszaporodásához, pláne, ha vizes lábra is használod. Éppen ezért jobb félévente megszabadulni a papucsodtól, és beszerezni egy újat. Természetesen itt nem a sok ezer forintos prémium minőségű, kényelmes papucsokról van szó, hanem az olcsó változatokról. A drágábbaknál viszont érdemes néhány havonta egy nagyon alapos mosást végezni.

Egy átlagos árkategóriás papucs 1000 – 4000 forint körül van.

2. Párna 

A minőség itt sem mindegy. Az olcsóbb párnákat jó 2-3 évente cserélni. Egy kiadós mosás ugyan megszabadíthatja a párnát a poratkáktól, de nem hozza helyre az elveszített formáját. Utóbbi pedig nyaki problémákat okozhat.

Olcsóbb párnákat 2-6 ezer forint körül találsz a boltokban.

3. Hajkefe

Ennél a pontnál nem helyettesíthető a csere mosással. A kutatók szerint minden héten meg kell mosni a hajkefét, és évente le is kell cserélni.

A hajkefe igazán nem nagy tétel, párszáz forintért már lehet venni, jobb minőségűeket 1-2 ezer forintért.

4. Szivacs 

A szivacsokban többféle gombafaj is előszeretettel telepszik meg. Ha természetes szivacsot használsz, akkor még egy kis ideig megkímélheted a kidobástól, ha forró vízben megtisztítod. De egyébként más esetben kéthetente kukába vele!

Egy mosdószivacs párszáz forintba kerül.

5. Törölköző 

Rossz hír, hogy még a rendszeres mosással sem tudod megakadályozni a törölköződben, hogy elszaporodjanak a baktériumok. Ezért 1-3 évente érdemes lecserélni őket.

A kis méretű olcsóbb törtölközőket már 3-4 száz forintért megveheted, de a jó minőségű fürdőlepedőkért akár 7-8 ezer forintot is elkérnek a boltokban.

6. Fogkefe 

Az elszaporodó baktériumok és a sörték kopása az oka, hogy 3 havonta le kell cserélni a fogkefét. Ha pedig bármilyen betegségből, például megfázásból, vagy influenzából gyógyulsz ki, akkor is cserélj fogkefét, mert könnyen visszafertőzheted magad.

A drogériákban általában háromszáz és ezer forint körül vehetsz fogkefét.

7. Cumi

A cumik apró repedéseikben könnyen megbújnak és elszaporodnak a baktériumok. Ezek pedig fertőzéseket okozhatnak.

A cumik ára általában 600 és 4000 forint között mozog.

8. Fűszerek 

Idővel még az intenzív, csípős fűszerek is elveszítik az ízüket és az illatukat, ezért fajtától függően 1-3 évente ki kell dobni őket. Az őrölt fűszereket pedig nem érdemes 6 hónapnál tovább tartogatni.

A fűszerek ára erősen függ a fajtájától: mert egy tasak borsot például már 80 forintért is tudsz venni, egy nagy kiszereléső, különleges fűszerkeverék viszont több ezer forintba is kerülhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Elérhetőségünk

Lakáj Textil

Budapest 1181

Havanna utca 42.

Phone : +36 20 355 5270

Email : info@lakajtextil.hu