Ettől jó egy ágyneműhuzat – 3 dolog, amit jó, ha tudsz vásárlás előtt


2016 október 19. Kádas Andi femcafe.hu

Legtöbbször bele sem gondolunk, mennyit tesz hozzá az igazán jó alváshoz az ágyneműhuzat. Odafigyelünk matracvásárlásnál és magánál az ágynemű kiválasztásánál is, a huzatra azonban leginkább a kinézete alapján bökünk rá. Pedig nagyon is számít az anyag tapintása és puhasága is. Mutatjuk, mit érdemes tudni vásárlás előtt.

Anyag

Ha folyamatosan vagy a hideg részét keresed az ágyneműnek vagy épp ellenkezőleg, egyszerűen képtelen vagy felmelegedni, akkor gyakran a huzat a hibás. A különböző anyagok befolyásolják azt, hogyan alszol. Amikor huzatot választasz, tartsd szem előtt a lakás hőmérsékletét és az évszakot is. Általánosságban elmondható, hogy a szatén és a pamut melegben, a flanel pedig hidegben ajánlott, a vászon pedig jó légáteresztő képessége miatt minden évszakban használható. A lényeg, hogy a szintetikus anyagoktól óvakodj (sajnos általában a nem ráncosodó anyagok ilyenek), mert ezek nem eresztik át sem a levegőt, sem a nedvességet, és elkerülhetetlenül megizzadsz alattuk függetlenül a hőmérséklettől.

Nem mindegy, milyen évszakban milyen anyagú huzatot választasz

Szálfinomság vs szálsűrűség

Szokás azt gondolni, hogy minél nagyobb egy fonal szálsűrűsége, annál jobb minőségű, ez azonban nem feltétlenül igaz. Ehelyett a szálak finomsága (végső soron átmérője) és a szálak hosszúsága számít. Minél hosszabb ugyanis egy szövetszál, annál tartósabb lesz a belőle készült textília. A legtartósabb a hosszan vágott pamut.

A legtartósabb a hosszan vágott egyiptomi pamut

Puhaság – szövés

Az anyag szövése határozza meg azt, hogyan viselkedik, milyen puha, milyen tartós és mennyibe kerül. Ugyanakkor bárki mondhat bármit, te abban fogsz a legjobbat aludni, ami számodra tapintásra a legszimpatikusabb. Vásárlásnál nyugodtan menj körbe, és fogdoss meg mindent. Egyesek a sima-szövésű perkál kicsit durvább tapintását szeretik, mások a sűrűn szőtt szatén csúszósságát és hűs érzetét, míg megint mások a pamut pihe-puhaságát. Ez mind személyfüggő, én például szatén ágyneműhuzattal képtelen vagyok aludni.

Sokan szeretik a szatén hideg tapintását

Vélemény, hozzászólás?

Elérhetőségünk

Lakáj Textil

Budapest 1181

Havanna utca 42.

Phone : +36 20 355 5270

Email : info@lakajtextil.hu