Félévenként ki kellene dobni az ágyneműt


2017-05-02 www.hazipatika.com

Allergénként viselkedhet

Piszok, faggyú, poratka és elhalt hámsejtek sokasága gyűlhet össze a régi párnákon – egy szakértő éppen ezért javasolja, hogy hathavonta cseréljük ki őket. Más úgy véli, hogy a poratkák akár asztmát vagy allergiát is okozhatnak, így érdemes gyakran mosni őket.

Lehet, hogy a kedvenc párnánkon jobban esik az alvás, ám hosszan tartó használatnak negatív következményei is lehetnek – a félévesnél régebbi ágynemű ugyanis kifejezetten allergén, mivel piszok, faggyú, poratka és elhalt hámsejtek halmozódnak fel rajta, illetve benne.

Dr. Robert Oexman, az észak-karolinai Alvás az Életért Intézet főorvosa úgy nyilatkozott a The Huffington Post lapnak, hogy az allergénekbe nyomott arccal történőalvás akné kialakulásához vezethet. Az intézet célja, hogy mérnökök és tudósok segítségével olyan termékeket fejlesszenek ki, melyek lehetővé teszik a minél jobb alvásminőséget.

Dr. Mark Neustrom, a Kansas Városi Allergia és Asztma Társaság szakértője pedig hozzátette, hogy a felhalmozódott poratkák allergiát és asztmát idézhetnek elő. Becslései szerint a népesség ötödét kitevő allergiások kétharmada mutathat immunreakciót a kárpitokban és az ágyneműben lakozó poratkákra.

Ha a tünetek reggel és este erősebbek, valószínűleg a párna a ludas a dologban

Dr. Neustrom kifejtette, hogy amennyiben a tünetek reggel és este erősebbek, előfordulhat, hogy a párna a ludas a dologban. A reakciót kiváltó fehérje ugyanis nem a levegőben terjed. A szakember éppen ezért rendszeres mosást és szárítást javasol óvintézkedés gyanánt. Új párna vásárlásakor pedig olyannak a kiválasztását ajánlja, mely pontosan kitölti a vállak és a fej közötti területet lefekvéskor.

Ez alapján a hasukon és a hátukon alvók vékonyabb párnát igényelnek, míg az oldalukon pihenők vastagabbat a teljes kényelem érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Elérhetőségünk

Lakáj Textil

Budapest 1181

Havanna utca 42.

Phone : +36 20 355 5270

Email : info@lakajtextil.hu